fbpx
24h numer alarmowy w sprawach pilnych - +48 508 666 560

“Serwowanie ciasteczek, a naruszenie przepisów RODO” – artykuł apl. adw. Jana Karsznickiego w Rzeczpospolitej

W dzisiejszej Rzeczpospolitej i na rp.pl znajdziecie Państwo artykuł naszego eksperta – Jana Karsznickiego, o tym jak stosować ciasteczka „cookies” w świetle nowej decyzji Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

W grudniu 2021 roku Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych na mocy decyzji udzielił upomnienia spółce będącej administratorem strony internetowej za to, że ta w jego ocenie z naruszeniem przepisów RODO przetwarzała dane osobowe skarżącego użytkownika oraz nie wskazała na jego żądanie informacji dotyczących odbiorców tych danych i nie udostępniła ich kopii.

O tym kiedy adres IP i cookies ID mogą być danymi osobowymi, i co dalej z przepisami dot. „ciasteczek” w artykule apl. adw. Jana Karsznickiego, który dostępny jest TUTAJ.

Newsletter

Bądź na bieżąco. Otrzymuj od nas alerty prawne, aktualne komentarze oraz informacje o nowych publikacjach ekspertów z Brysiewicz, Bokina, Sakławski i Wspólnicy sp.k..

Użycie przycisku „Zapisz się!” oznacza zgodę na otrzymywanie od Brysiewicz, Bokina, Sakławski i Wspólnicy sp.k. z siedzibą w Warszawie (01-029) przy ul. Dzielnej 60 (dalej jako: „Kancelaria”) drogą elektroniczną na adres e-mail wskazany w powyższym polu newslettera zawierającego ofertę Kancelarii. Zgodę można wycofać w każdym czasie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem. Administratorem danych osobowych jest Kancelaria. Podane dane osobowe są przetwarzane w celu przesyłania informacji dotyczących oferty Kancelarii drogą mailową. Szczegóły dotyczące zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w klauzuli informacyjnej.